Portfolio

Onrecht bestaat niet! Of toch wel?

Waarom zijn we zo geneigd tot victim blaming? Het lijkt wel alsof mensen geloven dat we de ervaringen krijgen die we verdienen. Helaas werkt die overtuiging averechts.

Het bullet journal: een tutorial

Een analoog productiviteitssysteem, dat ook nog eens is geïnspireerd op mindfulness! Klinkt goed? Dat is het ook, vindt Loes. Zo begin je een bullet journal.

De blauwe ogen van de Boeddha

Boeddhabeeldjes zitten bomvol symboliek. Ja, zelfs die goedkope ‘prullen’ van de Xenos of Blokker. Dus kijk hem maar eens diep in de ogen. Wat wil jouw boeddhabeeldje je vertellen?

Boeddha op de yogamat

Yoga komt uit het hindoeïsme. Toch hebben yoga en boeddhisme veel gemeen en worden ze vaak gecombineerd. Hoe goed gaan die twee samen?

“We hebben de stilte nodig om onszelf te zijn”

Johannes Schiettecatte is een Belgische monnik. Loes sprak met hem over de aantrekkingskracht van stilte en onze angst ervoor. “Je gaat het ultieme pas vinden als je een verschrikkelijke woestijnervaring doormaakt.”

8 eenvoudige houdingen bij rouw

Voor Yoga Magazine: Een groot verlies verwerken, hoe doe je dat? Deze zachte yoga-oefeningen hielpen redacteur Loes Liemburg om in beweging te komen en de draad op te pakken.

Waarom de loonkloof zo hardnekkig is

Hoewel we het ten opzichte van onze buurlanden goed doen, blijft er ook in België een loonkloof bestaan. Per uur verdienen vrouwen nog altijd gemiddeld 10 procent minder dan mannen. Hoe komt dat eigenlijk?

Na het klooster: elk moment is mindfulness

Hoe is het leven als je uit het klooster stapt? Maarten Hunink was een jaar lang stadsmonnik in zijn eigen ‘klooster’, een Rotterdams antikraakpand. Maarten blikt terug vanuit Griekenland, waar hij vrijwilligerswerk doet in een vluchtelingenkamp.

“Als Iraanse vrouwen de straat op gaan, dan stap ik mee”

Worden jonge zwarte vrouwen steeds zichtbaarder in onze maatschappij? We checkten het met Tracy Tansia, een Brusselse feministe en politicoloog met Afrikaanse roots.

7 yogahoudingen bij liefdesverdriet

Voor Yoga Magazine: Gebroken hart? Met deze zeven houdingen vind je de innerlijke kracht om er weer bovenop te komen. Heel je hart en vind de rust in jezelf.

De matroesjka Petra De Sutter

28 jaar geleden rolde Petra De Sutter ‘per ongeluk’ de gynaecologie in, om op te klimmen tot afdelingshoofd bij het UZ Gent. Als een matroesjkapoppetje is ze daarnaast ook hoogleraar, politica, transvrouw én boeddhist.

Kinan uit Syrië maakt het verschil voor vluchtelingen

De 27-jarige Kinan vluchtte uit Syrië en woont nu in Gent, maar het afgelopen half jaar was hij in Griekenland om zelf vluchtelingen te helpen. “Ik kon in Syrië niets doen voor mijn landgenoten, maar hier wel. Hier voel ik me gelukkig.”

De jobs van jouw favoriete Game of Thrones-karakters anno 2016

Waarom zou Tyrion Lannister een goede business analist zijn? En is Arya Stark een geknipte journalist? Dit zijn de jobs die jouw favoriete GoT-personages vandaag de dag zouden doen.

Dood & diversiteit terug in ons blikveld

Antropoloog Yvon van der Pijl is betrokken bij het nieuwe multiculturele uitvaartcentrum in Amsterdam. Ze ontwikkelde een leergang om medewerkers op te leiden over diversiteitskwesties. “Ik wist dat er in Amsterdam behoefte was aan een plek voor verschillende manieren van afscheid nemen.”

Nieuw multicultureel uitvaartcentrum

Yarden bouwt een multicultureel uitvaartcentrum in Amsterdam-Zuidoost, een ontmoetingsplek die altijd open is. Anita van Loon: “Deze locatie moet er zijn voor méér dan alleen rouwen.”

Genderqueer: zestig procent vrouw, veertig procent man

De Antwerpse Mare ziet zichzelf als genderqueer: geen vrouw, geen man, maar een beetje van allebei. Loes sprak met haar over de verschillen tussen het leven als vrouw of man.

Boeddhisme versus katholicisme

In Zen en de kunst van compassie verenigt de Indiase leraar Ama Samy het boeddhisme met het katholieke geloof. Hier probeert de Vlaming Peter Baekelmans min of meer hetzelfde te doen.

6 redenen om bang te zijn voor stilte

Je zou dagelijks willen bidden of mediteren, maar je komt er maar niet toe. Ontdek wat je tegenhoudt én wat je eraan kunt doen.

Huur eens een priester

Katholieke holebi's die willen trouwen hebben anno 2015 nog steeds een probleem: het mag niet. Loes sprak met Steven van Rent a Priest, waarmee holebi’s hun liefde wél kunnen vieren.

Nederland in mijn hoofd, Marokko in mijn hart

Zangeres Samira Dainan verloor haar vader in 2012, net voordat ze een maand naar Jeruzalem ging voor een muziekproject. Op dat kruispunt van religies, culturen en conflict zocht ze troost. Haar boek Veertig dagen is daar een boeiend en ontroerend verslag van.

Mystiek voor wereldvrede

Pater karmeliet Johannes Schiettecatte verdiept zich in interreligieuze mystiek. Maak kennis met deze bescheiden bruggenbouwer.

Eerst je naam leren schrijven

Daar! Dat is onze school! wijzen de kinderen trots. Kerknet ging kijken in het schooltje op het doortrekkersterrein in Gent, een primeur.

Leven na de verblijfsvergunning

Op 3 oktober zendt de BOS de docu Wie wij zijn uit, over twee jonge vluchtelingen die eindelijk een verblijfsvergunning krijgen. Als de euforie daarover wegebt, rest de vraag: wat nu?

Na de psychose: van patiënt naar befaamd wetenschapper

Catherine (35) kreeg een psychose tijdens haar afstuderen. Inmiddels is ze postdoc onderzoeker op het gebied van psychose. Lees hier haar verhaal.

Lang leve het aspirant-boeddhisme!

Ze voelt zich als Bodhitv-redacteur soms een charlatan, tussen al die echte boeddhisten die écht mediteren bij een heuse sangha. Loes vindt zichzelf vooral een zoekende bewonderaar van jullie, lieve lezers. In het kader van Lang Leve Het Boeddhisme schreef ze deze laatste column.

Boeddhisme en de GGZ

In Sunny Side of Spirit onderzoekt Sunny Bergman hoe niet-westerse culturen omgaan met psychisch leed. Dat zette Loes aan het denken. Geestelijk leed, dat is toch bij uitstek de reden dat mensen boeddhist worden? Tom Hannes, Martine Batchelor en Linda Graham zijn allen boeddhist én therapeut. Wat vinden zij?

Handel drijven op z'n Boeddha’s

Boeddhisme en commercie, gaat dat samen? Loes sprak met ex-bankier Sander Tideman en Vijay Kadam, oprichter van de boeddhistische Kamer van Koophandel in India.

Zusters in de barrio

Onderwijs voor de allerarmsten in Colombia. Ontdek hoe de Colombiaanse zuster Gladys woont en werkt in de sloppenwijk.

De VN-ontwikkelingsdoelen: 6 dingen die je moet weten

Armoede de wereld uit! Dat is het ambitieuze streven van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Ontdek 6 dingen die je nog niet wist.

Jong + werkloos: ik zit vast bij mama thuis

Afgestudeerd, proficiat! Maar wat als je geen job vindt en je leven in de steigers blijft staan? Lees het verhaal van Roos (19) en Tim (23).

Loes vlogt: Backpacken in Antwerpen

Op 9 september zendt de BOS de docu Banana Pancakes uit. De film gaat over een klein dorpje in Laos, waar de komst van toeristen een grote impact heeft op de ongereptheid van het dorp. Loes is verhuisd naar Antwerpen en voelt zich ook een toerist. Op zoek naar de 'ongereptheid' van deze Vlaamse stad.

In je pyjama daten en de ware vinden

Online daten is geen taboe meer en blijkt soms een zinvolle manier om in contact te komen met iemand die net als jij een serieuze partner zoekt.

Misbruik na de mediastorm. Hoe verder?

In mei 2015 publiceerden zes leraren een brief over seksueel misbruik in hun sangha. De NOS onderzocht de zaak en een mediastorm volgde. Nu het stof is gaan liggen, kunnen we de ravage aanschouwen. Wat heeft het opgeleverd? En hoe nu verder?

Seksueel misbruik boeddhistische leraren

Seksueel misbruik binnen sangha's werd tot een paar jaar geleden in de doofpot gestopt, als gevolg van geveinsde onwetendheid. Opmerkelijk, omdat onwetendheid een van de drie vergiften is die volgens de Boeddha de oorzaak zijn van al het lijden. Loes duikt in een aantal zaken.

Loes vlogt: The war of art

Hoe transformeer je als freelancer van ongedisciplineerde dweil naar een ware professional? Loes neemt je mee in haar strijd tegen de angst voor succes!

Sociale stadsboerderij vult meer dan je maag

Sinds maart operatief: de Stadsboerderij Antwerpen. Ontmoet het kleurrijke palet aan mensen dat stadslandbouw in Antwerpen mogelijk maakt.

Religie, vrouwen en de barricaden

Oprichtster van Taiwans grootste NGO, Cheng Yen, is een prominente non in een patriarchale religie: goed bezig! Ook binnen het christendom zijn er vrouwen die strijden tegen discriminatie. Loes sprak met twee van hen, waaronder het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid binnen de SGP.

Vrijwilligers redden levens in Syrië

De Witte Helmen zoeken naar leven in het puin van platgebombardeerd Syrië. Maak kennis met hun leider Osama Barish en zijn vriend Iyas Kaadouni, een Syrische vluchteling in Gent.

Vluchteling in vredestijd

In Sri Lanka werd hij maandenlang gemarteld. Nu werkt hij in een Antwerpse keuken. Maak kennis met Karan, die ondanks de vrede niet terug kan.

Het jongetje waar mijn brein in had gemoeten

De docu Inner Revolution gaat over pijnlijke transities die mensen doormaken. Sanne en J. zijn transgender en transitioneerden van man naar vrouw en andersom.

Polyamorie: liefde in overvloed

In BOS-docu With or without you waren twee vrouwen jarenlang met dezelfde man getrouwd. In Nederland is zo'n polygaam huwelijk verboden. Maar polyamorie, het hebben van meerdere partners, is in zwang. Twee polyamoristen vertellen.

Stilte in de stad

Stadsmens of niet, bijna iedereen snakt weleens naar een beetje groen, stilte of gewoon een bankje. Bodhitv bekijkt verborgen plekjes in Nederland én België door de ogen van een bezoeker.

Let's all get stoned!

Dat de boeddhistische praktijk gepaard kan gaan met allerhande 'middeltjes', zien we in Boeddhisme en de toekomst. Hoe zit dat met psychedelica? "Als iedereen zou gaan trippen, zou dat heel slecht zijn voor het boeddhisme."

Eigenwijze monnik in antikraakpand

Maarten Hunink gaat een jaar als monnik leven, midden in het tumultueuze centrum van Rotterdam. "Waarom niet hier, dat kan toch ook?"

Jong en moslim in Birma

In Demonen van de nieuwe vrijheid volgt regisseur Kay Mastenbroek activisten in Birma. Bij het filmen werd hij geholpen door een lokale producer, Yakov Aung Naing Soe, een 21-jarige moslim. Hoe ervaart hij het boeddhistisch geweld in zijn land?

Achtergrond: religieus geweld Birma

Hoe zit het met de religieuze en etnische spanningen in Birma, en met het boeddhistische geweld? Een achtergrondschets.

Paul Connett: “Afval is een uitvinding”

In de documentaire Zero Waste bezoeken we Napels. Een pittoreske stad met een gigantisch afvalprobleem. Terwijl politici en maffiosi elkaar de tent uitvechten, komt de Amerikaanse scheikundige Paul Connett zijn plan voor Zero Waste uit de doeken doen.

Rikko Voorberg, de onverdraagzame

Theoloog Rikko Voorberg heette de pedofiel Benno L. welkom in zijn straat, ondanks de angst om zijn eigen kind. Is de paramita verdraagzaamheid hem op het lijf geschreven?

Van emigratie tot meditatie

Loes ging emigreren en samenwonen tegelijk. Dat leverde heel wat drukte en gedoe op, maar nu is er opeens alleen nog leegte. Dus wat nu?

Henk Van Straten: hongerig en overenthousiast

Schrijver Henk van Straten over het schrijverschap en zijn kijk op het boeddhisme. "Als je aan een zin begint, weet je niet hoe die gaat eindigen. Een bizar ambacht eigenlijk."

Voor boeddhisten met een kater, een rotbaas en een kwellende ex

Alweer brak? Uren hersenloos gefacebookt? In een nieuw hip boekje voor jonge boeddhisten lost Lodro Rinzler al je 21e-eeuwse problemen op!

Liveblog dalai lama Ahoy

De dalai lama gaf twee lezingen in Ahoy op zondag 11 mei 2014. Bodhitv deed live verslag.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *